Anders Södergren

Anders Södergren: ”Jag har varit nyfiken på solceller under många år”

Vi på Solcellen har tagit ett snack med Anders Södergren, skidåkaren som nog inte behöver någon närmare presentation.

Anders berättar om sitt intresse för solceller och hur det var att installera sin villaanläggning.

Hur kom du på idén om att installera solceller?

– Jag har varit nyfiken på solceller under många år. Det som fick mig att slå till var egentligen flera saker. Dels för att det är ekonomiskt bra att installera en anläggning, att man får en mindre elräkning, men sen också för att det är kul att kunna producera sin egen el.

Vi har också förstått att miljöaspekten var viktig för dig?

– Ja, jag kommer ju från skidsporten och där är miljöfrågor ständigt aktuella. Att vara med och bidra till ett mer hållbart samhälle känns givet.

– På Skidförbundet, där jag jobbar som sponsorcoach, arbetar vi mycket med just hållbarhet både själva och tillsammans med våra partners. Vi har bland annat fått ta del av Vattenfalls expertis i olika energifrågor, så därigenom har jag också fått veta mer om hur viktigt det är med en mer hållbar elproduktion.

Att använda solenergi kändes som ett bra sätt att bidra?

– Ja, man är ju sugen på att göra sitt för miljön och solceller är ett enkelt sätt för alla oss som bor i villa. Dessutom är anläggningen en bra investering i och med att elräkningen blir mindre. Så det är ju två väldigt positiva saker, vilket gjorde det till ett enkelt beslut.

Vi på Solcellen tackar Anders för intervjun och hoppas att hans erfarenheter gjort att fler blir nyfikna på solceller som hållbar energiform.

Som kuriosa kan nämnas att Anders solcellsanläggning består av Longi 370W tillsammans med SolarEdge P850L optimerare. En bra mix för en kraftfull och långsiktigt hållbar anläggning!

Läs mer om optimerare här i vår stora guide till allt du behöver veta om solceller.

Solcellen installation Östersund
Gör som Anders Södergren, låt oss på Solcellen göra din installation!

Fakta om Anders Södergren

Anders Södergren är född och uppvuxen i Näcktjärn utanför Söderhamn. Som ung utövade han flera olika idrotter, bland annat fotboll, bordtennis, segling, simning, löpning och vattenskidor.

Till skillnad från många andra skidåkare valde Anders att inte gå på skidgymnasium. Istället blev det teknisk linje på Staffansgymnasiet i Söderhamn.

Från 16-års ålder satsade han fullt ut på längdskidåkning. Genombrottet som senior kom i Lahtis-VM 2001, men kort därefter började motgångarna rada upp sig.

En punkterad lunga och körtelfeber satte stopp för OS-drömmen 2002. Fyra år senare i Turin bidrog han till ett OS-brons i stafett och ytterligare fyra år senare i Vancouver 2010 tog han guld tillsammans med Daniel Richardsson, Johan Olsson och Marcus Hellner.

Internationella meriter

  • OS-guld i Vancouver 2010 (4 x 10 km)
  • OS-brons i Turin 2006 (4 x 10 km)
  • VM-silver Val di Fiemme 2003 (50 km)
  • VM-silver Liberec 2009 (30 km skiathlon)
  • VM-silver Holmenkollen 2011 (4 x 10 km)
  • VM-brons Val di Fiemme 2003 (4 x 10 km)
  • VM-brons Sapporo 2007 (4 x 10 km)

Till ovanstående meriter har Anders Södergren dessutom tre världscupssegrar, varav två stycken i Holmenkollens klassiska femmil.

Andra meriter

2019 vann Anders Södergren SVT:s Mästarnas Mästare.

2020 segrade han tillsammans med Ida Ingemarsdotter i Hela kändis-Sverige Bakar.

2020 tog Anders steget till ”den gröna sidan” och anlitade oss på Solcellen för att installera sin egen solcellsanläggning!

Läs mer: Om oss på Solcellen

Kontakta oss för ett kostnadsfritt prisförslag redan idag!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR