Frågor & Svar

Det är svårt med solceller. Och vi på Solcellen tycker egentligen inte att man ska behöva sätta sig in i allt för att köpa en solcellsanläggning.

En solcellsanläggning sköter sig själv så fort den är installerad. Som ägare av anläggningen behöver man inte göra ett skvatt då allt är helt automatiserat.

Men hur simpelt det än är att äga solceller, innan man gör sin investering vill de flesta ha svar på vissa saker och därför samlar vi här några av de vanligaste frågorna vi får med tillhörande svar. Om solceller och om oss på Solcellen.

Är Solcellen ett nystartat företag?

Nej, Solcellen startades redan 2016 och är därmed ett av de äldre solcellsföretagen i branschen. Vi har således massor av rutin och i och med att vi klarat oss så bra så länge är Solcellen också ett mycket tryggt val i en annars ganska otrygg bransch med många nystartade företag. Anledningen till att Solcellen ser nystartat ut när man googlar på bolagsnamnet är att det de första fyra åren drevs som ett dotterbolag men nu sedan ett par år som ett eget bolag.

Varför erbjuder ni inga egna lånelösningar för solcellsanläggningar?

Detta är en ren hederssak för oss på Solcellen. Vi vill våra kunders bästa. Därför erbjuder vi inga dyra lånelösningar till våra kunder.

De allra flesta solcellsföretag erbjuder lån via en kreditgivare där räntan är omkring eller över 5%. Det är hemska villkor när det gäller lån på solceller.

I stort sett alla banker erbjuder mycket fördelaktiga sollån med en ränta på omkring 2%. Detta gäller alltså när man kontaktar sin egen bank och efterfrågar ett lån till solceller. 2% kontra 5%, det är en så pass stor skillnad att vi inte med gott samvete kan erbjuda de lån som de andra solcellsföretagen erbjuder.

Det finns faktiskt en ännu bättre möjlighet. Har man minsta utrymme på sitt huslån accepterar bankerna i princip uteslutande att man bakar in ett lån till solceller i huslånet, och då sjunker förstås räntan ytterligare, just nu ner mot 1%. Många banker accepterar också ett solcellslån även om det egentligen inte finns utrymme då husets värde anses öka av att det sitter solceller på taket.

Du kan läsa mer om detta här.

Är Solcellen rikstäckande?

Solcellen är numera rikstäckande. Våra fasta priser gäller i hela landet.

Hur kan ni vara så överlägsna prismässigt?

Vi har väldigt få hemligheter när det gäller våra priser. Vi behöver inte hymla om något, för vi tror inte att någon kan kopiera oss.

Läs gärna mer om hur vi kan vara så överlägsna här.

Vilken klass håller ert material?

Vårt fokus är att erbjuda material som håller högsta klass, men inte högsta pris.

Vi använder oss exempelvis mycket av Sungrow och Solis växelriktare. Två tillverkare som är topp-5 globalt när det gäller flest sålda växelriktare i världen.

Växelriktarna tillverkas i Kina. Det finns europeiska märken där tillverkaren köper in delar från Kina och sen sätter ihop dem i Europa. Det är mycket dyrare. Vi ser inte riktigt att det ena skulle vara bättre än det andra. Vi tror att de allra flesta väljer det lägre priset. Dessutom är Kina överlägsna världsledare inom solcellstekniken då de hållit på längst, så rent kvalitetsmässigt är kinesiska växelriktare troligen också att föredra.

Detsamma gäller våra solcellspaneler där vi just nu säljer paneler från Longi, en av världens största producenter av solcellspaneler.

Det finns paneler som sätts ihop i Europa, med delar från Kina. Vi kan sälja dem också. Men då är priset det dubbla. Vi tror inte det är vad de flesta vill ha så vi rekommenderar det aldrig.

Ingår det optimerare i era anläggningar?

Solcellspanelerna och växelriktarna har kommit så långt i sin utveckling att det numera väldigt sällan behövs optimerare till solcellsanläggningarna. Fram till för något år sedan sålde vi 90% solcellsanläggningar med optimerare. Nu är vi nere på enstaka procent med optimerare.

Har man inte en extrem skuggning av sitt tak eller särskilt efterfrågar en solcellsanläggning med optimerare rekommenderar vi numera alltid en anläggning utan optimerare. Optimerare är i princip aldrig ekonomiskt försvarbart. Anläggningarna utan optimerare klarar numera skuggning på ett fullt godtagbart sätt.

Varför gör ni inte hembesök?

Vi gör hembesök om det behövs, annars inte.

Att det inte skulle gå att sälja solcellsanläggningar utan hembesök är en känd skrämseltaktik från solcellsföretag som säljer sina anläggningar till överpriser.

Det går nämligen alldeles utmärkt att sälja solcellsanläggningar utan hembesök. Vi gör det varje dag, och vi misslyckas aldrig med att sätta upp anläggningarna. Vi kommer montera över 1000 solcellsanläggningar under 2021. Prognosen för 2022 säger minst det dubbla. 99% av dessa har monterats, och kommer monteras, utan att vi varit på plats inför montaget.

Det vi gör är att vi vänder på det. Vi säljer våra solcellsanläggningar först. Sen sätter sig en tekniker och projekterar anläggningen i detalj. Om ett hembesök då krävs för att vi ska kunna montera anläggningen gör vi det då. Vilket vi sparar mycket pengar på, något som syns på våra slutpriser. I de allra flesta fall behövs det dock inte något hembesök.

Vill du ändå ha ett hembesök innan du köper din anläggning? Oftast kan vi erbjuda det också. Vi garanterar det inte, men i mån av tid erbjuder vi det som en service, inte för att det behövs, utan som en service.

Är det någon skatt på producerad solel?

Absolut inte, och det lär inte hända i framtiden heller. Tvärtom. Man får en skattereduktion på 60 öre för varje kwh som man producerar men inte använder själv. En välkommen liten notering på deklarationen varje år. Denna skattereduktion utgår automatiskt, så man behöver inte göra något för att få den.

Hur fungerar det med batteri till solceller?

Läs mer om detta här.

Ja, jag vill ha en bra offert på solceller!

Ja, jag vill ha en offert på solceller!