Solceller med batteri

I mitten av oktober tog Solcellen om vi själva får avgöra ett djärvt beslut. Vi bestämde att framtiden är här, alltså att ett batteri nu är en självklar del av en solcellsanläggning.

Självklar, varför?

Två saker.

Den första, att det inte skiljer mycket i pris. Batterierna är ganska dyra, men det är också 48,5% grönt teknik-avdrag på batterier och om man köper en solcellsanläggning med batteri får man också detta avdrag på växelriktaren och installationen av växelriktare och batteri som utförs av en elektriker.

Den andra anledningen är miljöaspekten. Vi tror att det är helt avgörande att vi i framtiden börjar använda så mycket som möjligt av vår egenproducerade energi. Det gör man med hjälp av ett batteri i form av att man exempelvis kan använda den solenergi man producerar på dagen under natten.

Nedan en bild på det batteri vi säljer till våra solcellsanläggningar. Ett Sungrow 9,6 kWh batteri som är prismässigt helt överlägset alla andra batterier till solceller. Dessutom, batteriet är klart mindre än andra motsvarande batterier på marknaden. Ovanpå detta, batteriet är modulbaserat så vill man redan nu, eller senare, utöka till ett större batteri, ja då är det bara att köpa till extra moduler. Varje modul är på 3,2 kWh och kräver minimalt med installation vid en utökning.

Är batteriet i sig lönsamt?

Ganska måttligt egentligen. Den skattereduktion på 60 öre per såld kWh som just nu finns blockerar lönsamheten på batterierna lite grann. Så fort denna försvinner så kommer det dock vara lönsamt med ett batteri till solcellerna, och vi tycker att man bör vara förberedd för den dagen. Det är också så att det inte är någon vidare god idé att köpa solceller utan batteri nu, för att sedan komplettera med ett batteri senare. Då går man nämligen miste om avdraget på 48,5%. Kort sagt, det är ekonomiskt oförsvarbart att inte köpa med batteriet direkt.

Nedan listar vi ett fast pris på det som är vår just nu mest sålda solcellsanläggning. Vår prestigeanläggning om man så vill. 27 paneler får plats på många svenska villatak och vi säljer den här anläggningen med batteri till ett bättre pris än man på annat håll får samma anläggning utan batteri. Det tycker vi är fantastiskt, och stärker oss i uppfattningen att det just nu är givet att man ska ha ett batteri till sina solceller.

Det är viktigt att notera att anledningen till att det nu kan vara lönsamt att köpa ett batteri till sina solceller är det statliga stöd som finns för energilagring. Man får just nu 48,5% grönt rotavdrag på både växelriktaren och batteriet att jämföra med 14,55% rotavdrag på en konventionell solcellsanläggning utan batteri.

Det maximala rotavdraget för grön teknik är 50 000 kronor per person och år. Priset ovan, och alla våra angivna priser på solceller med batteri, förutsätter att man är två personer som äger fastigheten och att man således kan nyttja rotavdraget på 50 000 kronor gånger två.

Vill du veta vilken storlek på anläggning som passar ditt tak bäst? Testa vår snabbkalkylator där du får ett uppskattat pris på bara 10 sekunder.

Är du intresserad av en solcellsanläggning med batteri? Använd formuläret nedan så återkommer vi så fort vi kan med en offert.

    Läs gärna mer om våra marknadsöverlägsna fasta priser på solceller eller om vår laddbox Easee Home till marknadens bästa pris.

    Ja, jag vill ha en bra offert på solceller!

    Ja, jag vill ha en offert på solceller!