Solceller

Solceller – Din guide till en bra investering

Att investera i solceller och producera egen ren el är bland det bästa du kan göra för miljön. Och för plånboken. Här hittar du allt och lite till om just solceller.

Genom att använda solenergi får du en lägre och mer stabil elkostnad, samtidigt som du blir mindre beroende av ditt elbolag.

Och när solcellerna är avbetalda är elen du producerar gratis. Nästan för bra för att vara sant, eller hur?

Gå vidare på sidan för att bekanta dig mer med solceller rent allmänt – eller gå direkt till den typ av anläggning du är intresserad av genom att klicka på knapparna.

Privatpersoner

Solceller på en vanlig villa kan spara mycket pengar. Läs mer om vad du ska tänka på och hur lite det kostar.

Lantbruk

Ladugårdar och öppna ytor är perfekt för solceller. Spara stora pengar och sälj överskottet till elbolaget.

Företag

Solpaneler kan minska elräkningen drastiskt för företag med lagerlokaler eller andra generösa takytor.

Bostadsrättsförening

Sänk elräkningarna i föreningen och passa på att installera laddboxar i garaget.

Idrottsanläggning

Ni kan minska klubbens energikostnader genom att sätta upp solceller på er arena eller idrottshall.

Solcellspark

Vill du satsa stort på framtidens energikälla? En solcellspark kan vara en riktigt lönsam affär.

En snabb introduktion till solceller

Solceller, solcellsanläggning eller solcellskraftverk? Det är en bra fråga!

Vi använder kort och gott ”solceller”, men kärt barn har många namn, vilket säger en hel del om hur mycket just solenergi har vuxit i popularitet den senaste tiden.

Fungerar solceller bara när det är sol?

En solcellsanläggning producerar el även när det är molnigt. Det krävs med andra ord inte att det är sol, men det behöver vara ljust. Det är nämligen inte solens strålar som producerar energin i solcellerna, utan det är ljuset.

Men med det sagt så är det så klart bäst om solen skiner så mycket som möjligt (eftersom det blir ljusare då).

Det ska dock understrykas att det även molniga dagar – framförallt under sommarhalvåret – produceras gott om solel via solceller. Och det här är ju inte minst viktigt för oss som är vana vid svenska somrar där vädret minst sagt kan variera…

Grunden i solceller är alltså ljuset, vilket gör att solceller producerar mest el under sommaren, men också bra under vår och höst. På vintern är solcellerna igång och det skapas el även då, men produktionen är mindre.

Så går det till rent praktiskt

Solcellerna jobbar utan att man själv behöver göra någonting.

En installation av solcellspaneler går snabbt och din elproduktion startar direkt när panelerna är på plats. Direkt efter installationen får du tillgång till en smart bevakningstjänst som hjälper dig att hålla koll på anläggningen.

Solcellerna omvandlar solstrålar till el, där växelriktaren omvandlar likspänningen från cellerna till 230 volt växelspänning, så att elen kan konsumeras i ditt hus eller matas ut på elnätet.

Den el du inte förbrukar själv säljer du tillbaka till ditt elbolag. Elbolaget fjärravläser din elmätare automatiskt och sköter utbetalningen av överskottselen. När du anslutit dig behöver du inte göra något extra.

Bra att känna till är också att solceller genererar el även vid svagt ljus och faktiskt också när vädret är mulet. Så länge solens strålar träffar panelerna så skapas elektricitet.

Allt det här betyder i stora drag att du som lokal elproducent är med och ökar andelen ren el på elmarknaden från den första dagen du har dina paneler på plats.

Solceller är med andra ett väldigt smart miljöval – och ett både enkelt och lönsamt sådant!

En bra investering – både för miljön och plånboken

När man pratar om solceller finns det någonting som heter återbetalningstid. Det betyder hur lång tid det tar innan anläggningen har betalat av sig själv i form av producerad el.

Återbetalningstiden på de solcellsanläggningar som vi på Solcellen installerar ligger ofta på omkring 5-10 år. Det vill säga efter fem till tio år så har produktionen av solel varit så pass stor att solcellerna har gått break-even (eller ”plus minus noll” som man också säger).

En återbetalningstid på 10 år motsvarar en avkastning på 10 procent, vilket i princip är omöjligt att hitta någon annanstans, oavsett om det är på börsen eller via andra seriösa investeringsalternativ.

Exakt vilken återbetalningstid din anläggning kan få är svårt att förutspå. Resultatet beror på allt från hur stort taket är – det vill säga hur många solpaneler som får plats – till vilken vinkel taket är riktat mot.

Solcellslån – så kan du låna billigt

Något som är viktigt att veta är att man inte behöver betala en solcellsanläggning kontant för att den ska bli lönsam. Så länge du lånar billigare än vad avkastningen är så gör du en bra affär.

Att betala solcellsanläggningen med ett lån som har under 2 procent ränta samtidigt som anläggningen har omkring 10% avkastning är väldigt lönsamt. Och inte alls ovanligt.

Bankerna har nämligen börjat erbjuda mycket fördelaktiga lån för investeringar i just solceller.

Det finns enskilda banker som erbjuder särskilda solcellslån med en ränta på en bra bit under 2% och alla banker erbjuder möjlighet att baka in en investering i solceller i det befintliga huslånet.

Lägger man även till att det finns en hel del förmåner och ”rabatter” i form av avdrag och bidrag att aktivera när man köper solceller så blir investeringen ännu bättre.

Statligt bidrag för solceller

En solcellsanläggning kunde köpas med statligt bidrag på 20 procent, vilket gjorde att solceller till en snudd på osunt bra investering.

Solcellsbidraget togs tyvärr bort i juli 2020, eftersom politikerna inte tyckte att det fanns behov av att subventionera tekniken längre.

Glädjande nog så finns från 1 januari 2021 ett Grönt ROT-avdrag på 15% av hela kostnaden för en solcellsanläggning. Väljer du att köpa solceller av oss på Solcellen hjälper vi dig självklart att aktivera den här subventionen så att du får bästa möjliga pris.

Det finns en skattereduktion på solceller som gör att du som användare får ett statligt bidrag på 60 öre per kilowattimme (kWh) som inte används.

Det här är väldigt viktigt under sommarhalvåret då en stor del av den el din anläggning producerar troligen inte används.

Du kan sälja elen till elbolaget

Ovanpå de 60 öre som du får i skattereduktion kan du få betalt från ditt elhandelsbolag för den el som du överproducerar.

Här är det viktigt att jämföra olika elbolag för att få den bästa möjliga dealen. Och självklart hjälper vi på Solcellen dig även med det.

Ofta erbjuder elbolagen en extra summa på uppemot 50 öre per överproducerad kWh under det första året som du levererar el till dem. Det kan med andra ord vara klokt att byta elbolag ofta.

Solceller i söderläge kan höja lönsamheten

Den främsta faktor för hur lönsam investeringen i solceller blir är placeringen av panelerna. Nyckeln här är att taket eller marken som man sätter solcellerna på ska vara så skuggfri som möjligt och helst vara mer riktad åt söder än åt norr.

Att sätta solceller åt norr är ingen bra idé då solen inte når panelerna under tillräckligt stor del av dagen. Norrläge är inte helt värdelöst, men inget vi på Solcellen rekommenderar.

Både öst och väst är goda väderstreck för solceller, men det är svårt att frångå att söder är den överlägsna riktningen. Vår förhoppning är att allt fler byggbolag och arkitekter tar det här i beaktning när de ska rita upp framtidens bostadsområden.

Gör helt enkelt vad du kan för att hitta ett perfekt söderläge på tomten och avkastningen blir klart bättre än om taket eller marken legat åt något annat väderstreck.

Solceller är bra för miljön

Förutom att solceller är en fantastisk investering rent ekonomiskt är det en mycket bra investering för miljön, något som Energimyndigheten gärna lyfter fram i samband med Sveriges energi- och klimatmål.

Att använda solen som källa till energi är oslagbart ur miljösynvinkel. För även om vind och vatten också betraktas som gröna alternativ så kan solel i princip inte besegras ur miljöperspektiv.

Solen lyser även när det är tomt i vattendepåerna och när vinden inte blåser.

Videoklippet visar hur elektroner vandrar i solcellerna och skapar elektricitet.

Bra att veta om solceller

Om du köper solceller, vad köper du egentligen då? Låt oss ta en titt på några saker som är bra att känna till.

Solceller säljs framför allt i paket

Vi törs gissa att så mycket som 99 procent av alla solcellsanläggningar säljs som paket. Det vill säga att ett solcellsföretag som vi på Solcellen skräddarsyr en hel anläggning för att passa perfekt för kunden.

Anläggningen blir genom ett paket alltid i princip nyckelfärdig.

Det enda som möjligen kan stå utanför installatören, det vill säga solcellsföretaget, är det byte av elmätare som nästan alltid måste göras.

Därför behöver du byta elmätare

Den gamla generationen elmätare i Sveriges hem klarar bara av att se hur mycket el som strömmar genom ledningarna. De klarar däremot inte av att se om elen går ”in” eller ”ut”.

Kort sagt, om man sätter igång sin solcellsanläggning innan elmätaren är bytt kan man förvänta sig en saftig elräkning eftersom både den använda elen och den överproducerade elen kommer bokföras som inköpt el.

Inte så bra.

Bytet av elmätare görs alltid av nätägaren och ska ske inom ett par veckor från det att anläggningen anmälts som färdig av installatören. Det kan förekomma väntetider och det kan ofta vara en bra idé att själv ringa upp nätägaren.

De ”jobbigaste” kunderna är ofta de som får sina elmätare utbytta först. Och som du säkert har förstått så kan vi på Solcellen hjälpa dig även med det här om du köper en anläggning med installation av oss.

En solcellsanläggning i delar kan ge problem

Det går att plocka ihop sina egna paket av solceller istället för att köpa ett paket, men man ska vara medveten om att det då krävs en hel del kunskap och arbete själv.

När man köper solceller är det inte bara att välja den bästa sorten av paneler rakt av, utan panelerna ska passa ihop med rätt sorts växelriktare, fästen, kablar och alla annan utrustning. Allting ska prata med varandra.

Hela anläggningen behöver dessutom vara kompatibel så att den går att plugga in i elnätet. Installationen ska dessutom göras av en behörig elektriker, vilka gärna vill ha koll på att helheten är byggd för att sitta ihop.

I slutänden kan det kosta mer än vad det smakar att köpa en solcellsanläggning i delar.

Tillbehör och andra typer av solceller

Förutom solcellsanläggningar som sätts upp på villatak eller i solcellsparker så finns det mindre moduler och tillbehör som är bra att känna till.

Batterier för att lagra elen

Ett område som är under snabb utveckling är batterisegmentet.

Nästan alla solcellsanläggningar som säljs gör det utan batteri. Det medför att den el man producerar som inte används måste säljas till ett elhandelsbolag. Och det är sällan lika lönsamt att sälja elen som det är att använda den själv.

Med ett batteri kan man lagra den el solcellerna producerar på dagen – när det är ljust – och sen använda den på kvällen när man inte har någon egen produktion.

Problemet är dock att batterierna än så länge är rätt dyra – och klarar av att lagra ganska lite el – att det sällan är ekonomiskt försvarbart att installera ett batteri till en normal solcellsanläggning. 

Batterier används än så länge främst till anläggningar som sitter på hus som inte är anslutna till elnätet. De husen kan inte sälja den överproducerade elen och räknas därmed som ”off grid-anläggningar”. 

Solceller 12v för friluftsliv

I takt med att båtar, husvagnar och husbilar blir mer och mer populära så har även intresset för mindre solceller ökat. Med solceller 12v öppnas en helt ny möjlighet att få el i dessa typer av fordon även när man inte befinner sig i anslutning till ett elnät. 

Vid gynnsamt väder kan en enda solpanel på taket på husbilen, husvagnen eller båten ladda ett batteri som sen räcker för att sköta de elektriska apparaterna tills solen går upp nästa dag.

Det finns också batterier som är bra nog för att klara flera dagars drift även vid icke gynnsamt väder.

Optimerare – behövs det?

En sak som är viktig att ta ställning till som konsument är huruvida optimerare till panelerna ska användas eller inte. 

Enkelt uttryckt är optimerarna en liten dator som gör att solpanelerna hela tiden producerar maximalt efter förutsättningarna.

Konkret fungerar det som så att om en liten del av en panel är skuggad – eller om panelen är väldigt smutsig – gör optimeraren att just den panelen ändå presterar optimalt. En panel utan optimerare riskerar att påverka panelerna bredvid negativt, eftersom panelerna är seriekopplade.

I solpanelernas ungdom var optimerarna mycket viktiga då lite smuts på en enda panel riskerna att sänka produktionen på samtliga paneler till en lägre nivå. Dagens paneler är dock klart smartare än så och om man vet att platsen där solcellerna ska sitta inte är skuggad under någon större del av dagen ska man starkt överväga att begära en anläggning utan optimerare. En optimerare är nämligen i regel väldigt dyr.

Optimerare kostar ofta två tredjedelar av vad panelerna gör, och att panelerna skulle prestera 66% bättre med optimerare, det händer sällan annat än om grundförutsättningarna är mycket dåliga.

Vi på Solcellen rekommenderar bara optimerare när det verkligen behövs. Tyvärr har vi märkt att det inte gäller alla våra konkurrenter…

Läs mer här om optimerare.

Laddboxar till elbil

Den som köper en elbil behöver ha en laddbox för att kunna ladda bilen mellan körningarna.

Att installera en laddbox hemma har blivit väldigt populärt, så vi har gjort en egen artikel om sådana boxar. Läs mer här om laddboxar och billaddare. Eller gå direkt till den mest populära: Zappi v2

Tips när du ska köpa solceller

Trots att det kan kännas som ett stort beslut att köpa solceller är det faktiskt inte alls så. Låt oss ta en titt på hur det går till och reda ut begreppen.

Här hittar du en ordentlig guide: Steg-för-steg för att köpa solceller

Behöver man vara en entusiast för att äga solceller?

Det finns kanske en bild av att man måste kunna mycket och vara väldigt intresserad för att köpa och äga solceller. Ingenting kunde vara mer fel.

Det kan visserligen vara positivt att tycka om pengar då det kan vara tillfredsställande att dagligen kontrollera den medföljande appen som visar hur mycket man tjänat under dagen, men när det gäller skötseln av anläggningen så är denna noll och intet.

Solcellerna sköter sig själva.

Man behöver inte tvätta solceller och det krävs inget underhåll. Om något mot förmodan skulle gå sönder är det bara att höra av sig till oss på Solcellen.

Tillverkarnas garantier är ofta mycket generösa och det är sällan några komplicerade saker som behöver åtgärdas om något skulle gå fel.

Vanliga frågor om solceller

Fungerar solceller även fast det är mulet väder?

Ja, så länge det är ljust så producerar en solcellsanläggning el. Den fungerar alltså bra även om det är molnigt, eftersom det är just ljuset och inte solens ”strålar” som producerar energin i cellerna.

Hur mycket kostar solceller?

En solcellsanläggning för en villa går att få till omkring 90 000 kronor. Priset beror på hur stort taket är, vilken vinkel fastigheten är byggd i, vilken sorts paneler man vill ha, hur långt bort från installatören man bor med mera.

Hur har man råd med solceller?

Något som man ska tänka på är att ett köp av solceller inte är som att köpa en pool eller husvagn. Visst kan det vara roligt med nöje, men solceller är snarare en investering. Med sänkta elkostnader betalar sig anläggningen på några år – och dessutom kan husets värde kan öka.

Det finns statliga bidrag att använda till att subventionera sitt köp och en hel del banker tillåter att man bakar in solcellerna i det befintliga huslånet, alternativt erbjuder ett mycket förmånligt ”grönt lån”.

Vad händer om man producerar för mycket el?

Den el som produceras av solcellerna går först och främst till det egna hushållet. Sedan, om det skapas ett överskott av el, så säljer man den elen till ett elbolag – tillbaka in i elnätet. Vi på Solcellen hjälper dig från skiss till färdig anläggning.

Läs mer om solceller – eller kontakta oss!

Vi hoppas att vi med den här guiden har svarat på det mesta som du undrat över solceller. Vill du veta mer hittar du fler artiklar under sektionen Kunskap.

Och har du läst hela vägen hit är du troligen ganska sugen på att köpa solceller, inte sant?

Då rekommenderar vi att gå vidare till till någon av nedan sidor – beroende på vad för typ av byggnad du har i tankarna att installera solceller på.

Privatpersoner

Solceller på en vanlig villa kan spara mycket pengar. Läs mer om vad du ska tänka på och hur lite det kostar.

Lantbruk

Ladugårdar och öppna ytor är perfekt för solceller. Spara stora pengar och sälj överskottet till elbolaget.

Företag

Solpaneler kan minska elräkningen drastiskt för företag med lagerlokaler eller andra generösa takytor.

Bostadsrättsförening

Sänk elräkningarna i föreningen och passa på att installera laddboxar i garaget.

Idrottsanläggning

Ni kan minska klubbens energikostnader genom att sätta upp solceller på er arena eller idrottshall.

Solcellspark

Vill du satsa stort på framtidens energikälla? En solcellspark kan vara en riktigt lönsam affär.

Vill du ha en offert på solceller för ditt tak?

Fyll i formuläret så återkommer vi i ett nafs med en riktigt bra offert på solceller.

Du kan också mejla oss direkt på intresse@solcellen.nu eller läsa vidare under Kontakt så hjälper vi dig att komma vidare med din investering.

Låt oss göra något bra både för din plånbok och för miljön.

Ja, jag vill ha en bra offert på solceller!

Ja, jag vill ha en offert på solceller!