Fasta priser på solceller

Vi på Solcellen är trötta på hur solcellsbranschen fungerar. Det är mycket hokus pokus. Det finns ingen som talar om vad det verkligen kostar och man kan bara spekulera vad det kan bero på. Efter fem års erfarenhet från branschen tror vi att åtminstone en del av svaret är att många nog gärna lägger på en slant när de tror att kunden inte kommer jämföra deras priser. Vi tycker inte om det.

Sen finns det en lite trevligare delförklaring också. Solcellsanläggningar är aningen komplexa. Kostnaderna för att montera en anläggning varierar beroende på vilken sorts tak det är och om det är en eller flera takytor som det ska monteras på.

Tips: Missa inte vår solcellskalkylator.

Därför kan vi inte garantera några priser, men vi vill ändå visa våra grundpriser. Hur bra priserna kan vara om förutsättningarna är riktigt bra.

Och man ska veta det, det är sällan särskilt mycket som vi behöver lägga till om förutsättningarna inte är helt optimala. Det handlar om enstaka tusenlappar.

Alla anläggningar är baserade på ett betongpannetak i rakt söderläge. Har man plåttak blir det ännu lite billigare.

20 paneler – 69 999 kronor

Detta är en solcellsanläggning som nästan alla kan få upp på sina tak. Och dessutom en anläggning som kanske inte alla, men väldigt många har råd med. Frågan när det gäller solceller är snarare om man har råd att inte ha solceller. Avkastningen på solcellsanläggningar gör dem just nu till något av det klokaste man kan placera sina pengar i. Bankerna är därför mycket välvilliga till att låna ut pengar till solceller. Därmed kan man nästan alltid baka in ett lån till solceller i sitt huslån och på så vis få en mycket lägre ränta än vad avkastningen på anläggningen är. Man går alltså plus på investeringen från dag ett.

Tips: Kontakta oss direkt för en skräddarsydd offert. Maila oss på intresse@solcellen.nu eller ring oss under kontorstider på 0295 201 01.

24 paneler – 77 967 kronor

24 paneler och produktionen börjar stiga lite. Den här anläggningen kan man beskriva som en relativt genomsnittligt svensk villaanläggning. Man får upp dessa paneler på de flesta svenska villor.

Tips: Läs mer om våra växelriktare.

27 paneler – 84 958 kronor

27 paneler och produktionen stiger ytterligare, liksom avkastningen. För att det ska vara realistiskt att få upp 27 paneler på sitt tak bör taket ha ett mått på 5,3 meter mellan taknock och takfot. Med det måttet kan man sätta panelerna i tre rader istället för två rader som får plats även på de lite mindre villorna.

Tips: Läs mer om solcellspanelen Suntech 320W.

30 paneler – 89 920 kronor

En annan mycket vanlig anläggning vi säljer. 30 paneler, ofta placerade i tre rader med 10 paneler i varje rad. Har man en takyta på ungefär 11 gånger 5,3 meter, då sitter den här anläggningen som en smäck.

Tips: Kolla in vår webshop med Sveriges mest prisvärda solcellsmaterial.

36 paneler – 99 949 kronor

För att få plats med denna anläggning krävs det ett stort villatak, alternativt att man sätter panelerna på flera takytor. 36 paneler är alltså det vi kan sälja för under 100 000 kronor som materialpriser och annat ser ut just nu.

Tips: Är du lantbrukare och är intresserad av en stor anläggning? Läs mer här.

Frågor och svar om våra fasta priser

Varför har jag ett högre pris i min offert?

Våra fasta priser baseras på att förutsättningarna är perfekta. Att taket är lätt att montera på, att man bor i vårt närområde, och att det inte krävs alltför mycket ställning. Om det finns någon parameter som gör att våra kostnader för anläggningen stiger så tvingas vi lägga på detta på slutpriset.

Varför ger mina paneler mindre produktion än i exempelanläggningen?

Om man tänker att en solcellspanel som är placerad i rakt söderläge producerar 100% av sin kapacitet så producerar en solcellspanel i ett rakt öst- eller västläge 80%. Således, vetter takytan där panelerna ska monteras åt något annat håll än rakt söderut så sjunker den uppskattade produktionen i beräkningen.

Varför använder ni paneler med låg effekt i exempelanläggningarna?

Vi anser att solcellsbranschen har hamnat lite snett. Under åren har fokus mer och mer flyttats till att kunna uppvisa det flashigaste materialet snarare än att erbjuda anläggningar med så bra avkastning som möjligt.

Vi har liksom alla andra tillgång till i princip alla solcellspaneler och växelriktare som finns på marknaden, men vi väljer det material som är mest prisvärt. Vi väljer växelriktare som är lika bra som de dyrare varianterna och ännu mer, vi använder gärna paneler med 320W istället för paneler med över 400W.

För oss är priset per watt det överlägset viktigaste, och som materialpriserna ser ut just nu är panelerna med 320W väldigt mycket billigare per watt än panelerna med över 400W.

Vad skiljer då mellan en panel på 320W och en panel på exempelvis 430W?

Mycket enkelt. Storleken.

Panelen i exempelanläggningarna är en Suntech 320W. Exakt samma panel, men större varianter, finns i Suntech 360W och Suntech 430W. Samma panel, samma effekt för storleken, men medan 320W-panelen är 168 cm hög är de andra två närmare respektive över två meter höga.

Vi tittar på priset per watt. Därför använder vi just nu mest de mindre panelerna. Vi tror att det är vad våra kunder vill.

Varför har ni lägre priser än alla andra?

Det stämmer nog inte. Det finns andra företag som pressar priserna på enstaka anläggningar i enstaka geografiska områden. Vi på Solcellen försöker hålla de lägsta möjliga priserna med så små variationer som möjligt.

I nuläget har vi en lite flytande gräns om att vi helst monterar inom fyra timmars resväg från vår bas utanför Uppsala. Detta är ingen skarp gräns, men det är ungefär vad vi klarar om vi ska hålla de överlägsna priser vi vill hålla.

I övrigt, inga konstigheter. Vi jobbar väldigt hårt. Vi har inte ett större kontor än vi behöver. Vi lurar inte på våra kunder onödiga tekniska lösningar som de inte behöver.

Kort sagt, vi säljer solcellsanläggningar som vi tror våra kunder vill att de ska säljas, och vi gör det till priser som vi bakom företaget skulle vilja köpa anläggningarna för.

Varför gör ni inte hembesök?

Vi gör hembesök, om det behövs.

Just hembesök, platsbesök, eller vad man nu kallar det är många företags främsta skrämselpropaganda för att man som kund inte ska välja de mer prisvärda leverantörerna.

Nio gånger av tio behövs inget hembesök innan anläggningen ska monteras. Våra experter som projekterar anläggningarna samlar in information digitalt med hjälp av våra kunder istället.

Vi tror att det kan vara okej att skicka några bilder på sitt tak om det gör att solcellsanläggningen blir 10 000 kronor billigare. Så tänker vi. De flesta andra tänker märkligt nog annorlunda.

Viktigt också att säga när det gäller detta. Köper man en anläggning av oss kan man vara hundra procent trygg med att man får sin anläggning korrekt monterad på taket till det pris man accepterar. När man accepterat en offert från oss hamnar ansvaret för att sätta upp anläggningen på oss. Om vi gör något misstag som innebär att montaget blir dyrare, då hamnar den kostnaden alltid på oss.

Ingår det optimerare i anläggningarna med fasta priser?

Det gör det inte. Vi säljer numera inte uteslutande, men klart övervägande, anläggningar utan optimerare. Anledningen är framför allt priset. Anläggningar med optimerare blir tiotusentals kronor dyrare, men kanske ännu mer, optimerare behövs numera väldigt sällan för att anläggningen ska prestera så bra som möjligt. Både växelriktare och paneler har blivit så bra att optimerarna kanske inte är utdöende, men vår grundinställning är att man ska undvika dem om man kan.

Ingen av anläggningarna passar mig, vad gör jag?

Vi projekterar varje anläggning som ett unikt objekt, så passar det inte med 20 eller 24 paneler men kanske med 22 paneler, då är det 22 paneler man får offert på från oss. Detsamma gäller om man vill ha en större anläggning än de största av exempelanläggningarna. Vi utför alltid skräddarsydda projekteringar för varje potentiell kund.

Är den uppskattade avkastningen garanterad?

Absolut inte. Ingen vet hur elpriserna kommer utvecklas i framtiden. Vi gissar, precis som alla andra. Vi gissar gärna på att priserna stiger lite grann, för det gör våra produkter mer attraktiva. Alla uppskattningar gällande avkastningen ska dock ses som uppskattningar, något vi alltid är noga med att påpeka.

Ja, jag vill ha en bra offert på solceller!

Ja, jag vill ha en offert på solceller!