Solcellstestet – Hög elförbrukning

Svider det en del när elräkningen dimper ner i brevlådan? Och ännu mer när du öppnar den? Dåså, då är du den typiska solcellsköparen.

Fram till för något år sen var det teknikentusiaster och människor med klimatångest som köpte solceller. Dessa grupper utgör fortfarande en del av vår kundbas, men mycket har förändrats. Numera säljs de allra flesta av våra solcellsanläggningar till helt vanliga svenska villaägare som är trötta på höga elräkningar. Något intresse i teknik eller överdriven ångest över klimathotet är sällan den främsta orsaken utan det handlar helt enkelt om pengar. Nu, och troligen för lång tid framöver, är solceller en av de bästa investeringar man kan göra. Tror man att elpriset kommer sjunka i framtiden så är solceller en god investering. Tror man att elpriset kommer ligga kvar på de nuvarande skyhöga nivåerna, då är solceller en helt fantastisk investering.

Ett av de främsta argumenten mot solceller är att de inte producerar så mycket el när man behöver den som bäst, det vill säga på vintern. Det stämmer alldeles utmärkt, men det är samtidigt kanske inte irrelevant men heller inte avgörande. Som systemet är uppbyggt i Sverige uppmuntras man nämligen från statligt håll att sälja sin solel. Detta är i stort sett unikt i Europa och det gör att det är minst lika lönsamt att köpa och sälja el som det är att använda elen man producerar själv. Detta beror främst på den skattereduktion om 60 öre per kilowattimme som man producerar men inte använder själv, det vill säga säljer. Detta gör att man får extremt bra betalt för all den el man producerar men inte använder själv på sommaren. Som solcellsägare blir det därmed sett över hela året mindre smärtsamt att behöva betala för elen under vinterhalvåret.

Kommer detta vara för alltid?

Absolut inte. Denna skattereduktion är förstås långsiktigt dödsdömd. I takt med att fler och fler villaägare har solceller på taket kommer det vara mindre och mindre rimligt att staten bidrar med en extra peng för såld solel.

På grund av detta har vi på Solcellen valt att gå före genom att som enda svenska solcellsföretag skicka med ett batteri till alla våra solcellsanläggningar.

Vi har nämligen tittat ut i Europa där det inte finns några skattereduktioner eller bidrag för såld solel. På vissa håll får man inte ens betalt för den el man producerar men själv inte använder. Då blir det plötsligt mycket viktigt att använda så mycket av den el man producerar själv och det gör man med hjälp av ett batteri. Man laddar batteriet med hjälp av solcellerna under dagen och använder sedan elen i batteriet på natten. Genialt, tycker vi.

Det standardbatteri som vi skickar med är på 9,6 kWh och kan klara att driva en villa en hel natt, men vi är också medvetna om att behovet kan vara större än så, särskilt i framtiden. Därför använder vi oss av ett modulbaserat batteri som man i takt med att man vill kunna lagra mer el kan bygga på med fler och fler moduler. Batteriet är också rent fysiskt förhållandevis litet och smidigt vilket gör att man kan stapla på många moduler utan att batteriet tar upp särskilt stor plats.

Varför gör vi då detta just nu?

Jo, det finns en skattereduktion för detta också, som också den är dödsdömd.

Köper man en solcellsanläggning utan batteri får man 14,55% avdrag på hela kostnaden.

Köper man en solcellsanläggning med batteri får man 48,5% avdrag på växelriktaren, batteriet, smartmätare, samt inkoppling av växelriktare batteri. Utöver detta får man 14,55% på resten av kostnaden. Detta gör att man kan köpa grejer som är jättedyra till samma pris som om man skulle köpa en solcellsanläggning utan dessa parametrar.

Med våra marknadsöverlägsna priser är en solcellsanläggning med batteri från oss ofta billigare än vad en solcellsanläggning på annat håll utan batteri kostar. Det tycker vi är fantastiskt och det gör att vi tror att många just nu passar på medan detta avdrag fortfarande finns att tillgå.

Dags att gå vidare i Solcellstestet.

Hur tänker du kring din kommande investering i solceller? Om man frågar oss finns det två vägar att gå. Antingen bestämmer man sig för hur mycket man vill lägga på solceller eller så försöker man få upp så mycket produktion som det bara är möjligt på taket.

Klicka på det som du tänkt dig.