Fasta kostnader är en mycket stor del av en solcellsanläggning. Växelriktaren kostar, inkopplingen av den kostar, batteriet kostar, frakten kostar, projekteringen kostar. Kort sagt, redan innan man bestämt sig för hur stor solcellsanläggning man vill ha kostar solcellsanläggningen en hel del pengar. Sen kan man välja olika antal paneler, med tillhörande montagematerial förstås. Fler paneler kostar mer pengar, det tar längre tid att montera fler paneler, det kostar också pengar. En växelriktare som klarar fler paneler kostar mer pengar än en som klarar färre paneler. Och absolut, vi erkänner, vi tjänar lite mer pengar på stora solcellsanläggning än vi gör på små.
Men, poängen är att varje extra panel egentligen kostar förhållandevis lite. Därför, eftersom lönsamheten nästan alltid är det främsta argumentet för att köpa en solcellsanläggning, att försöka fylla taket med många paneler är något som de allra flesta eftersträvar, och något som vi alltid hjälper till med. Våra duktiga tekniker plockar in info, tittar på översiktsbilder, och fyller dina lämpade takytor så mycket det går.
Hur ska man då tänka, vilka takytor är lämpade för solceller?
Svaret är faktiskt nästan alla.
Syd är det bästa väderstrecket för solceller. Sol, och för den delen ljus som faktiskt är det som avgör hur mycket en panel producerar snarare än solen, under störst del av dagen och oavsett vad någon säger, syd är det överlägsna väderstrecket för solceller. En panel riktad åt syd producerar över ett år klart bäst.
En baksida med att ta ett tak i rakt söderläge är dock att det ju finns just en baksida av taket, eller en motsatt sida av taket närmare bestämt. En takyta i rakt norrläge är inte särskilt väl lämpad för solceller. Det finns dock undantag och det har att göra med vinkeln på taket. Ett tak som inte lutar särskilt mycket, där kan det ofta vara en god idé att sätta solceller även åt norr. Då kommer solen och ljuset ändå åt bra på den sidan också, även om solen aldrig strålat rakt mot den sidan. Om man har ett tak med medel- eller hög lutning, då ska man dock skippa norrsidan. Det är ovanligt men inte unikt att montera solceller åt norr.
Sen har vi tak där ena sidan vetter åt öst och andra sidan åt väst. I ett rakt öst- eller västläge producerar solcellerna ungefär 80% av vad de hade gjort om de suttit placera i rakt söderläge. Lite sämre alltså, men det finns en stor fördel också. Fördelen är att om man har ett sådant här tak kan man fylla hela taket med solceller. Man får alltså upp totalt sett fler paneler vilket gör att villaägare med denna typ av tak får upp de största anläggningarna som producerar mest. Om man bara vill ha paneler på ena sidan då? Öst eller väst spelar ingen roll. Eventuell skuggning, om någon av ytorna ligger lite mer åt syd samt estetiska skäl får då avgöra vilken sida man väljer.
Det spelar alltså i stort sett ingen roll hur ens takytor är riktade om man vill köpa solceller. Det blir bra oavsett vilket.
En sak som inte är bra är däremot förstås skuggning. Solceller klarar en viss skuggning, men vet man med sig att man har ett högt träd precis framför huset som skuggar taket under en stor del av dagen, då kan det vara en god idé att fundera över att ta ner trädet eller kanske inte placera solceller på just den delen av taket. Att avgöra vad som ska göras hjälper förstås gärna våra duktiga rådgivare dig med innan det avgörs hur solcellerna ska placera.
Solcellstestet närmar sig nu sitt slut. Avslutningsvis, vill du veta hur det går till att köra en solcellsanläggning från oss på Solcellen?