Solceller & solpaneler 2024

Solceller eller solpaneler, vad är egentligen den korrekta benämningen? Det man i folkmun säger är ju solceller, men solceller, eller solcellen snarare, är faktiskt en liten del av en solpanel. Solpanelen består av många olika solceller som seriekopplas och gör solpanelen till en helhet. Solceller kan alltså med fördel användas om allt det som är på ett tak, eller mark för den delen, medan solpanel är den rätta benämningen på en av de enheter som tillsammans gör en solcellsanläggning.

Tekniken för solpaneler och solceller har stabiliserats

Tekniken gällande solceller gick mycket snabbt framåt fram till för några år sedan. De tidiga blå polykristallina solpanelerna ersattes av de svarta monokristallina solpanelerna som gäller än idag men vad har hänt sedan dess? Egentligen inte jättemycket och det är bra. För en solcellsanläggning ska sitta på taket i 30 år eller mer för att den ska bli maximalt lönsam och då kan det förstås vara bra om tekniken inte uppdateras till något helt nytt varje år. Att utvecklingen av solceller nu de senaste åren bromsat något, det är positivt för alla solcellsköpare. För även om man aldrig vet var teknikutvecklingen tar vägen. Det jobbas visserligen med olika typer av alternativ till konventionella solpaneler, som tunnfilmssolceller exempelvis men dessa är än så länge alldeles för dåliga. Alldeles för ineffektiva. Och kräver också ofta alldeles för många kontakter på taket, för att de ska vara ett verkligt alternativ annat än för rena entusiaster. De monokristallina solpanelerna kommer härska på marknaden i många år till vilket gör att de är ett mycket tryggt val av teknik under 2024.

Se vilka produkter Solcellen säljer just nu.

Men någonting händer väl? Utvecklingen har väl inte parkerat helt?

Självklart inte, men det är just nu lite av en kosmetisk utveckling som skett de senaste åren.

Helsvarta solpaneler gäller på den svenska marknaden

Den stora grejen är att i stort sett alla solpaneler på den svenska marknaden nu är helsvarta, en direkt översättning av engelskans ”full black” som ofta ingår i panelernas produktnamn. Detta handlar om att solpanelerna, främst i Sverige faktiskt, har ett lite mindre genomskinligt utseende. Man kan ibland se solpaneler på tak, ofta lantbruk eller liknande, som har mer ljusa, vita, inslag i sig. Detta beror på att en solpanel faktiskt i grunden är lite genomskinlig på vissa partier som släpper igenom en hel del ljus. Detta är positivt för mängden solenergi som panelen kan generera även om det är ytterst marginellt. Men det gör också att många tycker att sådana paneler smälter in sämre på ett villatak. Detta löste man inledningsvis genom att sätta ett svart bakstycke på solpanelen istället för ett vitt för att ge solpanelen ett mer mattsvart intryck. Numera finns det lite olika lösningar för att uppnå det hela men resultatet man vill åt är att göra solpanelen lite mindre genomskinlig och på så sätt göra den ännu mer svart, helsvart, alltså. Solpaneler som inte är helsvarta, eller full back, används fortfarande. Framför allt i andra länder där mindre fokus läggs på utseendet på bostaden, men även här i Sverige på större solcellsanläggningar exempelvis på tak hos lantbruk eller företag. Där kan ett val av en panel med vit baksida vara att föredra, dels för att den är billigare men också för att den producerar marginellt mer el sett över ett helt år. Detta beroende på att solenergi faktiskt inte handlar om sol, utan om ljus. En solpanel med vit baksida kan tillgodoräkna sig mer ljus och blir således lite, lite bättre.

Fysisk storlek avgör solpanelens watt

En annan utveckling som skett på senare år. Som fortfarande pågår, även om den lugnat sig lite. Är att paneler fått högre och högre styrka, effekt. För några år sedan kunde en solpanel vara på 325 watt, det var då standardsolpanelen. Nu ligger solpanelerna som standard på över 400 watt och det finns till och med solpaneler på över 500 watt. Skräckexempel på över 500 watt kanske man egentligen ska säga för det lite luriga är att det i alla dessa solpaneler sitter i stort sett samma solceller. Solcellerna, de små kvadraterna i solpanelerna är som de är. De har sina mått och de är på ett ungefär lika bra. Så egentligen handlar en panels effekt, watt, om hur många solceller man kan trycka in i solpanelen. Solcellerna sätt i raka rader och trycker man in en rad till, antingen på höjden eller bredden, så får solpanelen förstås högre effekt. Men den blir också tyngre vilket inte alls är särskilt bra i monteringsfasen men kanske ännu mer, i händelse av att något i efterhand skulle behöva korrigeras. Storleken på en panel på över 500 watt blir också ganska svårhanterlig. En sådan solpanel är över två meter lång och ibland inte alldeles långt ifrån en och en halv meter bred. Dessa stora solpaneler marknadsförs ofta som bättre, mer moderna än solpanelerna av normalstorlek vilket är helt felaktigt.

Solpaneler på 400 watt till 450 watt gäller under 2024

Som tur är har branschstandard nu stabiliserats till solpaneler på mellan 400 watt och 450 watt där panelerna också har samma mått. För det är inte enbart storleken det handlar om. Sorteringen av solcellerna är också en faktor där det är möjligt att plocka ut de allra finaste och bästa solcellerna, sätta ihop dem i en och samma panel, och komma upp i en lite högre effekt. Därav att paneler av samma storlek och samma märke kan ha olika effekt, från 400 watt och uppemot 450 watt. Sägas bör att solcellerna som sitter i solpanelerna med lägre watt inte är sämre överhuvudtaget rent kvalitetsmässigt. De kommer fungera lika bra, men är bara ytterst marginellt mindre effektiva. Dessa solpaneler är dock ofta att föredra rent ekonomiskt då de blir billigare i inköp, och den marginellt mindre produktion man får under solcellsanläggningens livstid blir försumbar.

Läs mer om hur stödtjänster nu är den mest lönsamma delen av grön teknik.