Solcellens historia

Många frågar om Solcellens historia och med tanke på vår utveckling de senaste åren förstår vi att man kan vara nyfiken.

Vi är stolta över vår historia, därför berättar vi den mer än gärna.

Solcellen startades redan 2016 som en del i moderbolaget Extra arbetskraft i Uppland AB. Solcellen är därmed alltså ett av Sveriges mer rutinerade solcellsföretag i en annars ganska ung bransch. Extra arbetskraft i Uppland startades i sin tur redan 2008 och har sedan dess varit ett välmående bolag som omsatt omkring 50 miljoner om året i snitt och som i regel gjort ett årligt resultat på mellan en och tre miljoner.

Solcellen var de första fyra åren ett lokalt solcellsföretag som monterade solcellsanläggningar i sitt närområde, östra och norra Uppland. Solcellen installerade sina första år i princip uteslutande solcellsanläggningar med optimerare och Solaredge växelriktare, något som i kombination med höga materialpriser rent allmänt gjorde att priserna på de nyckelfärdiga solcellsanläggningarna var ganska höga.

När pandemin slog mot världen, och Solcellen relativt nyligen registrerats som det egna bolaget Solcellen Sverige AB, skedde stora förändringar i företaget.

Nytt blod kom in på ledande positioner och vi började ställa om till att sälja Sveriges mest prisvärda solcellsanläggningar. Det tog några månader att hitta den positionen, men efter att vi gått över från att sälja system med optimerare till att sälja system med strängväxelriktare, något som nu också helt dominerar marknaden, var vi under sommaren 2020 där. Vi sålde landets mest prisvärda system och vi gjorde det genom att använda solcellsmaterial av högsta kvalité, men vi valde ofta paneler som rent fysiskt var lite mindre och därmed hade lägre watt per panel, men som också var extremt mycket billigare per installerad watt jämfört med det som alla andra då sålde. Detta är en filosofi som vi faktiskt fortfarande har. Vi ser ingen anledning till varför man ska använda fysiskt större paneler bara för att kunna flasha med en högre watt per panel. När vi köper in paneler handlar allt om pris per installerad watt i kombination med hur mycket effekt man får upp på taket. Vi tror det är det folk vill ha och det är en delförklaring till att vi fortfarande är marknadens överlägset mest prisvärda alternativ för nyckelfärdiga solcellsanläggningar.

Under sommaren 2020 gjorde vi något som ingen tidigare gjort i solcellsbranschen. Vi började visa vad våra solcellsanläggningar kostar direkt på vår hemsida. Inget hokus pokus längre alltså. Vill man köpa x antal paneler kostar det x antal kronor. Vi krånglar inte till det. Vi tror det är så folk vill ha det. Vill du se vad våra solcellsanläggningar kostar just nu? Vi visar fortfarande våra fasta priser på solceller direkt på vår hemsida.

Under hösten 2021 blev vi det första solcellsföretaget i Sverige som helt ställde om till att skicka med ett batteri till alla våra solcellsanläggningar. Vi har tittat på utvecklingen i andra länder och det i kombination med vår egen bedömning gjorde beslutet enkelt. Vi är helt övertygade om att det är framtiden att kunna lagra sin producerade solenergi i ett batteri istället för att behöva skicka ut allt på elnätet. Det kommer vara helt nödvändigt för framtidens elnät att detta utvecklas och därmed är vi helt övertygade om att utvecklingen kommer gå mot att batterier till solceller blir mer och mer lönsamt. Idag kanske det mest är en bra bonus när man kan få med ett batteri till samma pris som man på annat håll skulle köpa en solcellsanläggning utan batteri. I framtiden kommer det vara mer än en bonus. Batteriet kommer vara en självklar del av en solcellsanläggning.

Solcellens senaste årsredovisning visar på ett nollresultat. Vi lyckades under omställningen vända ett minusresultat till ett nollresultat. Till nästa bokslut i april 2022 kan vi redan nu se att resultatet kommer ligga på plussidan och det rejält. Vi kommer enligt våra beräkningar omsätta över 200 miljoner kronor under 2022 och planerar att sälja och montera någonstans runt 3000 nyckelfärdiga solcellsanläggningar till villaägare i hela Sverige. Hur det står sig jämfört med andra är förstås svårt att avgöra, men vi är inte säkra på att någon annan just nu säljer fler solcellsanläggningar än oss. Det är vi stolta över.

Vi har fortfarande vår bas i Österbybruk, en liten by i nordöstra Uppland. Just nu arbetar omkring 30 personer på våra olika kontor i byn och vi kommer i starten av 2022 ha en montagestyrka om 30 montageteam samt elektriker utspridda i hela Sverige. Vi tror att våra kunder helst vill ha montörer och elektriker boende i deras närområde. Därför arbetar vi hårt för att lyckas hitta stationerad personal i så många olika regioner som möjligt. Vi säljer solcellsanläggningar till samma priser oavsett var man bor i Sverige eftersom vi inte gör skillnad på folk och folk. Vi kan vara helt ärliga och säga att i vissa regioner kostar det oss lite mer att montera, och vi tjänar då förstås mindre pengar på varje såld anläggning. Men det tar vi gärna, för vi tycker det är viktigt att hela Sverige får vara med på omställningen till grön energi.

Det var Solcellens resa så här långt. Vi kommer gärna fortsätta dela med oss av vår resa. För vår resa är inte möjlig utan er, våra kunder. Därför ser vi det som att vi gör detta tillsammans.

Välkommen till framtiden. Välkommen till Solcellen!