Smarta solceller från Solcellen

Smarta solceller, varför ska man ha det? och vad är det? Det korta svaret är att våra solcellsexperter sitter redo att svara på den frågan och utveckla varför det just nu är läge att investera i smarta solceller från oss på Solcellen.

Men du kanske vill läsa på lite själv först?

Därför vill vi här bidra med en del info som förhoppningsvis gör ditt val lättare. Att välja smarta solceller framför gamla konventionella solceller.

Vi på Solcellen var sommaren 2021 först i Sverige med att ställa om vår försäljning till att skicka med ett batteri som standard till våra solcellsanläggningar. Vi ledde utvecklingen och det gjorde att vi cementerade vår position som ett av Sveriges största solcellsföretag.

Solcellen går återigen före

Nu, sommaren 2023, är det dags för oss att gå före igen genom att som standard bara leverera smarta produkter.

Vi säger smarta produkter, men vi skulle lika gärna kunna säga framtidssäkrade produkter. För det vad det handlar om. Att när man gör en investering som ska vara lönsam i 30 år eller mer. Då gäller det att man sitter med rätt grejer från början.

Konventionella solceller är dumma och med dumma menar vi att de inte förberedda för att koppla på stödtjänster. Det är paneler på taket. Det är en växelriktare någonstans utanpå eller i huset. Och elen går antingen till det egna hushållet eller direkt ut på elnätet. Detta har hittills varit en lönsam affär för de som köpt detta. Men vi tror inte att det är framtiden.

Tittar man på utvecklingen i andra länder som kommit längre än Sverige i utbyggnaden av solenergi, framför allt söderut i Europa, så är bilden tydlig. Det handlar om att kunna lagra och använda så mycket som möjligt av sin egen el då det i takt med att solenergin byggs ut blir mindre och mindre lönsamt att skicka ut elen man producerar på elnätet. Vi tror på samma utveckling i Sverige. Att det över tid kommer bli mycket mer lönsamt att använda sin egen el än att sälja det man producerar. 

Det är den ena delen. 

Ny möjlighet att spara pengar på solceller

Den andra delen. Som också är kopplad till smarta solceller.
Det vill säga solceller som man kan styra och välja vad man gör med den el man producerar.

Vi på Solcellen har sedan en tid tillbaka ett avtal med Checkwatt, ett företag som erbjuder
stödtjänster för elnätet. Stödtjänster för elnätet kan enkelt sammanfattas som att man hjälper elnätet
att fungera genom att lagra el på olika sätt och sen kunna använda den när den
behövs som mest.

Rent praktiskt handlar det om en liten tilläggsinstallation till sin solcellsanläggning och att man sedan hyr ut sitt batteri till Checkwatt. Du har batteriet hemma. Du äger batteriet. Men istället
för att själv använda det för driften av ditt hus låter du Checkwatt avgöra på distans om och när batteriet ska skicka ut elen på nätet. Exempelvis på morgnar och kvällar när elnätet belastas som hårdast. På så vis hjälper du miljön genom att man minskar behovet av el från fossila bränslen.
Och du får också ersättning för det.

Ersättningen varierar beroende på storlek på din växelriktare och ditt batteri.
Ersättningen är också rörlig och kan ändras över tid. För dagsaktuella prognoser
går det bra att använda Checkwatts kalkylator på 
www.checkwatt.se.
Exempel på ersättningsnivåer kan du se nedan.

solceller och stödtjänster

Sammanfattningsvis handlar en solcellsanläggning om två saker, miljö och ekonomi. 

Miljöfördelarna med att köpa en smart solcellsanläggning är att du producerar egen, ren el som du använder precis så mycket som du behöver. Dessutom har du möjligheten att minska behovet av fossil el genom att upplåta ditt batteri för stödtjänster.

Ekonomifördelarna kan delas in i två. Det fina här är att du, om du köper en smart solcellsanläggning med tillhörande batteri, kan välja vilken av vägarna du ska gå. Men du kan när som helst byta väg.

Den första vägen är att nyttja ditt batteri för att kunna bli så självförsörjande som möjligt. Producera solenergi på dagen, ladda batteriet med den el du inte själv gör av med, och använd sedan denna på natten. Kort sagt, ett perfekt system för att behöva köpa så lite el som möjligt. Något som är lönsamt idag men som högst troligt kommer bli mycket mer lönsamt i framtiden.

Den andra vägen är att koppla upp sig till Checkwatts stödtjänst. Du sparar då pengar genom att producera och använda din egen solenergi när du behöver den samt att du säljer den el du själv inte använder, något som ger riktigt bra betalt. Ovanpå det kan du ofta spara ännu mer pengar än du gör på din egenproducerade solenergi genom att upplåta ditt batteri till Checkwatt. Checkwatt laddar och tömmer då ditt batteri från elnätet. Tjänsten är dessutom utan bindningstid. 

Stödtjänsten ofta mer lönsam än solenergin

Vi säger ofta ”spara dubbelt på dina solceller” och det är precis det som det handlar om. Med gamla, dumma solceller sparar du bara en gång, på den solenergi du producerar. Med smarta solceller från Solcellen sparar du samma pengar på din solenergi som med en dum anläggning, men du sparar sen också lika mycket eller oftast mer på att upplåta ditt batteri för Checkwatts stödtjänster.

Finns det någonting mer som är bra med just våra smarta solceller?

Faktiskt en sak. Det finns många olika fabrikat av växelriktare och batterier på marknaden. Men vi har de bra grejerna. De allra flesta batterierna antingen fungerar inte för stödtjänster eller är för långsamma för att man ska kunna få full ersättning. Vi använder oss av Sungrows växelriktare och batterier. Precis den utrustning som fungerar bäst och ger mest intäkter från stödtjänsterna

Börjar detta låta intressant? Våra solcellsexperter sitter redo att prata mer dig.

Fyll i dina uppgifter nedan så hör vi av oss.