Montagematerial

Man behöver förstås montagematerial för att sätta upp en solcellsanläggning.

Montagematerial till en solcellsanläggning är emellertid en komplex historia.

Därför har vi än så länge valt att göra så att om man är intresserad av att köpa paneler av oss hjälper våra experter till med att räkna ut vilket och hur mycket montagematerial som kommer behövas, givetvis efter dina önskemål. Vi erbjuder montagematerial för betongtegeltak, plåttak samt markmontage.

Vanliga frågor och svar om webshopen

Varför har ni inte fullt utbud av paneler och växelriktare i er webshop?

Svaret är enkelt. Webshopen är långt ifrån Solcellens huvudsakliga verksamhet. Vi är ett av de företag i Sverige som säljer och installerar flest nyckelfärdiga solcellsanläggningar. Vi får dock många förfrågningar om att sälja bara materialet, och vi ser också hur prisbilden på annat håll ser ut för privatpersoner som vill köpa enbart materialet. När vi ser priserna på annat håll har vi börjat känna att det är orimligt. Någon måste göra det vi gjort med de nyckelfärdiga anläggningarna, att kliva ut från branschens kartellbildning och inte ta mer betalt än vi behöver. Vi erbjuder vår webshop mestadels som en service vid sidan om vår huvudsakliga verksamhet.

Hur kan ni vara så överlägsna prismässigt?

Två orsaker. Den första, de som säljer material till privatpersoner som sin huvudsakliga verksamhet behöver givetvis få in hela sin vinst på detta. Vi är inte i den situationen. Och den andra, vi köper in stora partier av material och har därmed troligen lägre inköpspriser än de flesta andra.

Hur fungerar leveransen av materialet?

Vi har valt att göra så att vi tar ut samma fraktavgift oavsett hur mycket material man köper av oss, för det kostar oss ungefär lika mycket. Man får betala 4500 kronor för att få materialet levererat till sin tomtgräns. Om man köper material för över 100 000 kronor bjuder vi emellertid på frakten. Det finns ingen möjlighet att själv hämta materialet eller på annat sätt ordna egen leverans.

Hur gör jag för att köpa material av er?

Vi förstår att det vore enklast att klicka hem sitt material direkt på hemsidan. Det vi vet är emellertid att en solcellsanläggning är en ganska komplex produkt, och för att man ska kunna beställa helt rätt material och i synnerhet montagematerial krävs det en hel del expertkunskap. Därför har vi valt att göra så att man får kontakta oss med information om vad man behöver, sen räknar våra tekniker fram exakt vad som behövs för att installera anläggningen och man får en offert skickad till sig. Detta är en service vi erbjuder helt gratis, oavsett om man väljer att köpa materialet eller inte.

Får man installera solceller själv på sitt eget hus eller sin tomt?

Ja och nej. Mest nej. Alla solcellsanläggningar i Sverige måste installeras av en behörig elektriker. Om denna elektriker accepterar att man som privatperson hjälper till med montaget är det elektrikerns ansvar. Våra garantier gäller enbart om anläggningen är dokumenterat installerad av en behörig elektriker. För att få någon hjälp av oss i framtiden måste man alltså ha skriftligt på att en elektriker med behörighet kopplat in anläggningen. Annars frånsäger vi oss alla garantier på materialet.

Vilka garantier finns på materialet från Solcellen?

Vi använder oss av tillverkarnas egna garantier. Vi har 10 års garanti på både växelriktare och solcellspaneler.

Erbjuder ni någon support?

Våra tekniker finns alltid tillgängliga via mail, även efter det att man köpt in materialet. Det är en självklarhet för oss att hjälpa till med vår erfarenhet om vi har möjlighet till det.

Är det lönsamt att köpa material och med hjälp av elektriker montera sin egen anläggning?

Det är viktigt att tänka på att om man bara köper materialet och sen anlitar en egen elektriker är man inte berättigad till det gröna ROT-avdrag som finns för nyckelfärdiga solcellsanläggningar. ROT-avdraget är där på 15% av hela kostnaden. Vår erfarenhet är att det ofta kostar lika mycket eller mer att köpa materialet för sig och ta in en elektriker för sig jämfört med att köpa en nyckelfärdig anläggning av oss. Vi skickar givetvis mer än gärna över en offert på vad det hade kostat om vi även monterat materialet. Materialpriserna sjunker givetvis generellt också om vi kan räkna in en liten vinst på montaget.

Varför säljer ni paneler med låg effekt?

Man har om man frågar oss hamnat lite snett i solcellsbranschen. Panelerna har högre och högre effekt, men hur går det egentligen till? Jo, panelerna blir fysiskt större och större. Ju större paneler, desto bökigare är de att montera och dessutom, som prisbilden ser ut just nu är de mindre panelerna mycket billigare per watt. Den panel vi använder oss mest av just nu är en Suntech 320W panel. Den är knappt 170 cm hög och knappt en meter bred. Exakt samma panel finns i större storlekar, upp till två meter hög och drygt en meter bred. Denna större panel kan komma upp i en effekt om över 430W, men priset per watt blir också betänkligt dyrare. Vi tänker, varför ska man betala dyrare bara för att en panel är större? Köp flera små istället är vår tanke. Det går inte alltid. Vi använder oss av större paneler också i vår kärnverksamhet, men i webshopen säljer vi dem för närvarande inte.

Kan jag köpa andra produkter av er än de ni visar i webshopen?

Skicka ett mail till oss och hör efter. Vi har tillgång till i princip alla olika större fabrikat av paneler och växelriktare. Om vi har tid så kan vi absolut på förfrågan skicka materialofferter på annat än det vi visar i webshopen.