Batteri & stödtjänst

Länge var solceller den enda lönsamma delen av grön teknik men nu har det ändrats. Solceller är faktiskt inte ens den mest lönsamma delen av grön teknik längre. Numera är det batteriet som är den överlägset mest lönsamma delen av en solcellsanläggning.

Det som hänt är att en ny spelare har kommit in på banan inom området grön teknik. Nämligen stödtjänsten för elnätet.

Elnätet har alltid behövt stabiliseras, men det har oftast mestadels hanterats av vattenkraften. Nu har man upptäckt att det finns ett mer effektivt sätt att göra detta på och det är med hjälp av batterier. Stora som små men framför allt många batterier sammankopplade i ett nätverk..

Solcellen först med batteri som standard

Då vi på Solcellen ställde om till att skicka med ett batteri till våra solcellsanläggningar som standard redan 2021 var vi mycket väl förberedda för denna nya teknik. Vi har dels flera tusen kunder som redan har ett batteri hemma hos sig men vi har så klart också en ovärderlig rutin på området i och med att vi hållit på med batterier så länge. Detta medförde att vi var tidigt ute och slöt ett avtal som partner till Checkwatt, den stödtjänst som var först med att erbjuda detta i stor skala och om vi får avgöra, den enda stödtjänst som än så länge faktiskt är igång och fungerar.

Att koppla upp sig till Checkwatt innebär i praktiken att man lånar ut sitt batteri till Checkwatt och att Checkwatt sedan har möjlighet att använda batteriet för att stabilisera elnätet. Ta gärna en dryg minut på att titta på videoklippet där Checkwatt själva förklarar hur det hela fungerar.

Vad får man då betalt för detta, att låna ut sitt batteri till Checkwatt?

Spara tiotusentals kronor med Checkwatt

Svaret är att man inte vet. Man får veta dagen innan vad ersättningen kommer vara nästa dag. Det fina är dock att man som kund inte behöver göra någonting. Allt sköts automatiskt och ersättningen sätts in direkt på kontot en gång i månaden. Om man ska säga någonting om ersättningsnivåerna så kan det noteras att behovet av att stabilisera elnätet kommer öka explosionsartat under kommande år. Det kommer samtidigt så klart vara fler och fler som vill koppla upp sig. Det är omöjligt att sia om exakt hur ersättningsnivåerna kommer utvecklas men det som går att göra är att titta på hur nivåerna sett ut de senaste åren. Checkwatt har gjort en sådan sammanfattning där man med hjälp av denna data fått fram hur mycket man som kund hade sparat med olika storlekar av batteri om man varit uppkopplad det senaste året.

solceller och stödtjänster

Siffrorna som anges är för de olika storlekarna av Sungrows batterier, de som vi på Solcellen sålt sedan 2021. Tre, fyra, eller fem moduler a 3,2 kWh. Det ska samtidigt också noteras att Sungrows batterier inte är de allra mest lönsamma för uppkoppling till Checkwatt. Sungrows C-värde, det som avgör hur mycket effekt man kan få ut ur batteriet, ligger på 0.6. Våra nya batterier från Solax har ett C-värde på 1.0. Om man så vill, man får ut 100% av batteriets storlek om man väljer Solax, 60% om man väljer Sungrow. Det är alltså fullt möjligt att köpa en ännu bättre lösning, med ännu högre ersättning om man väljer ett av våra nya paket.

Enkel installation med CM10

Uppkopplingen mot Checkwatt är mycket enkel. Det enda som behövs är en internetuppkoppling och en Checkwatt-modul, kallad CM10. Modulen kopplas in av elektriker på bara någon timme och är sedan redo att användas. Det enda som återstår är sedan att Checkwatt ska provköra batteriet för att se att allt är i sin ordning. Därefter ingår ditt batteri i Checkwatts nätverk Currently där ditt batteri blir en liten del av elnätets stabilisering. Noterbart är också att du får betalt oavsett om ditt batteri används eller inte. Ersättningen betalas för att batteriet står tillgängligt när det behövs. Batteriet används generellt också förhållandevis lite, så slitaget är begränsat. Checkwatt har heller ingen bindningstid på sina tjänster vilket gör att om man av någon anledning vill använda sitt batteri till något annat i framtiden så är det inga problem.

Avkastningen styrs inte av elpriset

När det gäller Checkwatt och stödtjänster i allmänhet är det också viktigt att veta att ersättningen inte styrs av elpriset. Ersättningen varierar dock ändå över året beroende på att behovet av balansering varierar men just elpriset är inte relevant. Med andra ord, köper man exempelvis en anläggning med både solceller och ett batteri som man kopplar upp mot Checkwatt får man en tryggare, jämnare, och högre avkastning på sin anläggning.

Vill du ta en titt på vilka produkter vi just nu erbjuder för uppkoppling mot Checkwatt?

Läs gärna mer på vår sida om våra produkter.