Redan sensommaren 2021 ställde vi på Solcellen om till att skicka med ett batteri som standard till våra solcellsanläggningar. Solceller och batteri alltså, inte bara solceller. Då i stor kontrast mot vad branschen i stort ägnade sig åt. Få trodde på batteriet som en självklar del av en solcellsanläggning. Vi trodde på det. Och det skulle visa sig att vi fick rätt.
För idag är batteriet en självklar del av en solcellsanläggning. Inte bara från oss på Solcellen. Det vi däremot har, som andra kanske inte har, är en ovärderlig rutin av att vi redan monterat flera tusen solcellsanläggningar med batteri. Kort sagt, vi vet vad vi gör.
Det vi däremot inte visste när vi ställde om till batteriet för några år sen var hur smart det faktiskt var. Vi såg fördelarna som fanns då. Vi visste en del av det som skulle komma. Men att det som idag skulle vara batteriet som driver hela lönsamheten i en solcellsanläggning. Det får vi vara ärliga och säga att nej, det visste vi inte då. Men vi vet det nu.
Solceller nu ett komplement till batteriet
Det är också här det viktiga börjar. Att när man ska investera i solceller idag. Om man gör det för att ha avkastning på sin anläggning. Då börjar man med batteriet, och ser solcellerna som ett komplement. Tvärtom mot hur det varit tidigare, och även tvärtemot hur många andra fortfarande marknadsför sina produkter.
Solceller, solenergi, är en trygg investering. Det är ganska enkelt att beräkna hur mycket en solcellsanläggning kommer producera och den kommer också producera ungefär lika mycket varje år. Det som varierar är dock elpriset. En solcellsanläggning är helt beroende av elpriset när det kommer till hur lönsam den är. Sedan kan man tänka sig att det jämnar ut sig över tid, men det är fortfarande elpriset som avgör. Högt elpris, mycket lönsamma solceller. Lågt elpris, lite mindre lönsamma solceller. Med några andra tillägg också. Som att elpriset kan vara lite lägre på sommaren, när solcellerna producerar mycket el. Sen kan elpriset vara högre på vintern när solcellerna inte producerar särskilt mycket el.
Hur skyddar man sig då mot det där? Hur får man en lönsam, pålitlig helhetslösning där man inte är helt beroende av elpriset för att anläggningen ska vara lönsam?
Jo, man skaffar en smart solcellsanläggning som går att styra. Med ett batteri. Och man anpassar den också efter den nya spelaren inom grön teknik, stödtjänsten. Stödtjänsten som inte har någonting överhuvudtaget med elpriset att göra.
Checkwatt balanserar elnätet – Du får betalt
Vårt elnät behöver hjälp. Och det kommer behöva ännu mer hjälp i framtiden. Det behövs inte bara mycket större elproduktion i Sverige. Elnätet behöver också, och kommer behöva, stabiliseras. Enkelt sammanfattat så behöver frekvensen ligga så nära 50 Hz som möjligt, hela tiden, något som inte är det enklaste när elförbrukningen hela tiden rör på sig. Denna stabilisering har historiskt mestadels hanterats av vattenkraften, men på senare tid har man hittat ett nytt och till och med mer effektivt sätt att balansera elnätet. Med batterier. Många batterier närmare bestämt.
Vår partner för detta ändamål, Checkwatt, är de som kommit klart längst på detta område. Eller om man så vill, Checkwatt är den aktör som redan har uppe en tjänst som verkligen fungerar. Checkwatts tjänst består av många sammankopplade batterier i ett nätverk där Checkwatt tömmer och fyller batterierna baserat på vad elnätet behöver just då. Blir trycket på nätet för lågt kan Checkwatt välja att fylla batterierna. Blir trycket för högt tömmer man batterierna och trycket på nätet minskar därmed.
Hur går man då till väga?
Jo, det är inte särskilt komplicerat.
Så börjar du spara pengar
Det som krävs är en smart solcellsanläggning med batteri. Man behöver en hybridväxelriktare, en smartmätare för växelriktaren, samt ett batteri. När man har detta (som givetvis säljs i färdiga paket från oss på Solcellen) är man redo att koppla upp sig mot Checkwatt, något som görs via en modul från Checkwatt och en enkel installation. När allt är installerat och klart så testkör Checkwatt batteriet så allt fungerar och sen är det i. För detta utgår en daglig ersättning från Checkwatt där du får in pengarna direkt på ditt bankkonto en gång i månaden. Ersättningen betalas ut oavsett om batteriet behöver användas eller inte och det man kan säga där är att batteriet normalt används ganska lite. Slitaget på batteriet är mycket begränsat. Det enda du betalar är elen som batteriet ska fyllas med, el som ofta kommer från dina solpaneler som sitter på taket. När Checkwatt sedan använder ditt batteri för att stabilisera nätet är det också ofta du själv som använder elen då elen alltid tar närmaste vägen till användning, alltså till driften av ditt eget hus. Har du just då lägre förbrukning än vad Checkwatt vill skicka ut ur ditt batteri så går elen istället ut på elnätet, kanske till din granne.
Hur ersättningen för detta kommer utvecklas i framtiden är omöjligt att sia om. Det som kan noteras är att behovet bara kommer öka, samtidigt som fler och fler förstås kommer se fördelarna och ansluta sig. Nedan ett exempel på hur avkastningen varit för de som varit uppkopplade mot Checkwatt på senare tid.
Det som styr avkastningen från Checkwatt är dock egentligen inte storleken på batteriet, utan mer effekten som går att få ut ur batteriet. Batteriets C-värde, enkelt uttryckt hur snabbt batteriet kan tömmas, är avgörande. Vi på Solcellen är som den kanske enda stora aktören på marknaden inte bunden till ett eller två fabrikat av växelriktare och batterier utan vi säljer det som är bäst för dig som kund. Vi tror inte på att vara låsta då vi inte tror det är bra för dig som kund. Sungrow är världens största tillverkare av växelriktare och batterier och deras produkter är ytterst beprövade, även mot Checkwatt. Det ska dock sägas att Sungrows batterier har ett ganska lågt C-värde, 0.6. Medan vårt nytillskott, Solax växelriktare med tillhörande batteri har ett C-värde på 1.0. Man skulle kunna säga att det ger 100% av den möjliga avkastningen sett till batteriets storlek. Sungrows batterier ger ”bara” 60% av batteriets storlek men Sungrow har å andra sidan andra fördelar. Du kan läsa mer om detta på vår sida om vilka produkter vi säljer eller ännu hellre, kontakta oss gärna så berättar vi mer om vilka produkter som just nu är bäst för Checkwatt och för dig som kund.