Solpaneler på tak

Bostadsministern: ”Med solceller på taken säkras elförsörjning flera decennier framåt”

Nu är 1 900 kvadratmeter solceller i Flogsta redo att producera förnybar energi.

I strålande sol invigde bostadsministern Per Bolund solcellsprojektet Solstaden Flogsta, strax utanför Uppsala centrum.

– Med solceller på taken säkras elförsörjning flera decennier framåt, säger bostadsminister Per Bolund.

”Nästa stora förändring handlar om solelen”

Studentbostäder i Flogsta, som är producerade av Heimstaden, har numera totalt 1 900 kvadratmeter solceller på väggar och fasader – tillräckligt för att kunna producera 240 000 kWh varje år.

Effekten innebär att panelerna på bara en timme skulle kunna ladda upp runt 35 000 telefoner.

Per Bolund lyfte i samband med invigningen bland annat fram den nuvarande generationens uppgift att bekämpa klimatutmaningen.

– Jag tror att nästa stora förändring handlar om solelen, så det är jätteskoj att se att solceller är en del av studentbostäderna här.

Han fortsatte:

– Om Sverige ska nå målet att bli ett av världens första fossilfria länder behöver omställningshastigheten öka. Med solceller på taken säkras elförsörjning flera decennier framåt.

”Uppsala ett bra exempel”

Per Bolund underströk vidare att det behövs fler aktörer som satsar på klimatsmart samhällsbyggande och hållbara energilösningar.

– Men det behövs också modiga kommuner som vågar visa vägen och lägga ribban högt. Uppsala kommun är ett bra exempel som arbetar med att minska utsläppen av växthusgaser och användning av förnybara energikällor.

Även Patrik Hall, vd på Heimstaden, talade vid invigningen.

Han gläds åt att erbjuda studenter boende i hus med egengenererad solenergi, något som förhoppningsvis lägger grunden för deras klimatsmarta bostadskarriärer.

– Genom Solstaden Flogsta ökar andelen förnybar el i energisystemet. Att bidra till minskad användning av fossila bränslen och minskade koldioxidutsläpp ligger helt i linje med vårt mål att bidra till ett mer hållbart samhälle, säger Patrik Hall.

Snabba fakta om Solstaden Flogsta

  • Solstaden Flogsta, strax utanför Uppsala centrum, är fastighetsägaren Heimstadens största solcellsprojekt med en totalyta om cirka 1 900 kvadratmeter.
  • Solceller har installerats på tio av de tolv hustaken samt på tre fasader.
  • Solcellerna kommer att producera cirka 240 000 kWh per år, vilket motsvarar 5-10 procent av den totala elanvändningen i området som består av runt 2 000 lägenheter.

Vill du lära dig mer om solceller?

Vi på Solcellen är ett installationsföretag med profil att vara billigare än andra solcellsföretag, men självklart med lika bra kvalitet.

Ta en titt på vår stora guide om solceller eller läs mer om solceller för villa eller solenergi för lantbruk.

Klurar du på ett större projekt, till exempel en egen solcellspark, så kan du kontakta oss på Solcellen via intresse@solcellen.nu för att hitta rätt.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt prisförslag redan idag!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR