Kasper Moth-Poulsen

Forskare från Chalmers i stort projekt för att lagra solenergi: ”Spännande skede”

En specialdesignad molekyl och ett energisystem med unika förmågor för infångning och lagring av solenergi har presenterats av en grupp forskare på Chalmers.

För att kunna använda solenergi och solceller till fullo behöver vi kunna lagra energin och släppa ut den när behovet uppstår. Det här är en utmaning som forskare vid Chalmers tagit sig an under flera år.

I ett flertal vetenskapliga artiklar har en grupp Chalmersforskare visat hur deras specialdesignade molekyl, och solenergisystemet som de gett namnet Most (Molecular Solar Thermal Energy Storage Systems), kan erbjuda en lösning på den utmaningen och bli ett viktigt verktyg för omställningen mot fossilfri energi.

Nu startar ett EU-projekt där forskarna ska utveckla prototyper av den nya tekniken för framtida tillämpning i större skala, till exempel för uppvärmning av bostäder.

Pressfoto: Yen Strandqvist, Johan Bodell (Chalmers)

Kan lagra solenergi i upp till 18 år

Tekniken har väckt oerhört stort intresse runt om i världen.

Med Most kan solenergin fångas upp, lagras i upp till 18 år, transporteras utan några stora förluster och sedan släppas ut som värme när och där den behövs.

Resultaten som forskarna har uppnått i labbet är tydliga, men nu behövs erfarenheter av hur Most kan fungera i verkliga tillämpningar och i större skala.

– Målet med EU-projektet är att ta fram prototyper av Most-tekniken för att bekräfta möjligheterna för storskalig produktion och för att förbättra systemens funktion, säger Kasper Moth-Poulsen, som är koordinator för projektet samt professor och forskningsledare på Chalmers institution för kemi och kemiteknik.

Tekniken ska närma sig nya produkter

Inom projektet ska tekniken utvecklas för att bli effektivare, billigare och grönare, och därmed närma sig produkter som kan användas i verkliga tillämpningar.

Starka forskarteam från högskolor, universitet och forskningsinstitut i Sverige, Danmark, Storbritannien, Spanien och Tyskland kommer att samlas och göra gemensam sak.

– Det är mycket spännande att vi inom projektet kombinerar tvärvetenskaplig spetskompetens inom molekyldesign med kunskap om hybridteknik för att fånga in energi, om teknik som släpper ifrån sig värme och om design av lågenergibyggnader, säger Kasper Moth-Poulsen.

Används till funktionella persienner och fönster

Framstegen för utvecklingen av Most-tekniken har hittills varit över all förväntan.

De första, mycket enkla men framgångsrika demonstrationerna har gjorts i laboratoriet på Chalmers. Bland annat har forskarna tillämpat tekniken i en fönsterfilm som jämnar ut temperaturen under soliga och heta dagar och skapar ett behagligare inomhusklimat.

Utanför EU-projektet har en tillämpning av molekylen i funktionella persienner och fönster startat, genom spin off-bolaget Solartes AB.

– Utvecklingen som vi nu kan göra med Most i EU-projektet kan innebära att vi får fram helt nya solenergidrivna och utsläppsfria lösningar för uppvärmning av bostäder och industriella applikationer. Most är på väg in i ett enormt viktigt och spännande skede, avslutar Kasper Moth-Poulsen.

Vi på Solcellen håller förstås tummarna för att forskarteamet tar nya framsteg i arbetet mot en grönare energi.

Vill du veta mer om hur solceller fungerar? Läs vår guide till solceller eller ta en titt på vad det skulle kosta att sätta upp en anläggning på din villa.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt prisförslag redan idag!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR