Ladda elbil

Experten: Laddbox bästa alternativet för säkrare laddning av elbil

Övergången till fossilfria energialternativ gör att allt fler överväger att köpa en laddbar bil, men möjligheten till själva laddningen av bilen kan vara en tröskel.

Enligt en undersökning gjord av Novus, som Länsförsäkringar låtit göra, är 7 av 10 osäkra på hur de ska ladda sin elbil utan risk för elfel och bränder.

– Det säkraste sättet att ladda bilen är en laddbox eller en fristående laddstolpe. Enklast och billigast är en laddbox på väggen, i eller på utsidan av ett garage, säger Per Ångman, risktekniker på Länsförsäkringar Västernorrland.

Att ladda bilen kräver en hel del effekt

Elbilsladdning innebär att elsystemet belastas hårdare över längre tid och ställer större krav på elsystemen i våra hem. Hög belastning innebär att risken för överhettning och brand i kopplingar och uttag ökar.

– Vanliga vägg- och motorvärmaruttag är inte alltid anpassade för en så pass lång belastning som det innebär att ladda en bil, så det är inte att rekommendera, och absolut inte använda grenuttag och helst inte förlängningssladdar, säger Per och fortsätter:

– Låt en elinstallatör kontrollera din elanläggning innan du installerar en laddstation, för att se att kablar och uttag klarar av en hög belastning under längre tid; det vill säga en normal laddningstid på 6-8 timmar.

3 tips för säker laddning av elbil

Både försäkringsbolagen och Elsäkerhetsverket har en hel del bra tips på hur man gör laddningen av sin elbil mer säker.

Här är tre tips från Per Ångman på Länsförsäkringar:

  1. Låt en elinstallatör kontrollera din elanläggning innan du installerar en laddstation. Felaktigheter kan då hittas innan något händer.
  2. Låt en elinstallatör installera en fast laddbox eller laddstolpe.
  3. Många jordfelsbrytare är inte anpassade för laddning med risk för att jordfelsbrytaren inte fungerar som den ska vid elfel. Be din elinstallatör att kontrollera även detta.

Installation ingår vid köp av laddbox

Vi på Solcellen ha installerat många laddboxar både för bostadsrättsföreningar och villagarage.

Hör av dig om du har några frågor så kan någon av våra elektriker komma ut till dig om det skulle behövas.

Den laddbox för att ladda bilen hemma som flest kunder valt hittills är förresten Zappi v2.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt prisförslag redan idag!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR