Solceller

Hur många svenskar tror du har en egen solenergianläggning?

En ny undersökning som Svensk Solenergi står bakom visar att 3 procent av svenskarna numera har en egen solenergianläggning.

Enligt undersökningen anser 81 procent att solenergi kommer ha en viktig roll i den framtida energiförsörjningen.

Över hälften av svenskarna, 52 procent, tror att de kommer äga en egen solenergianläggning inom tio år. Det betyder att solenergi har en stor tillväxtpotential på kanske 5 TWh bara på villataken i Sverige.

Corona har inte minskat intresset för solceller

Över hälften av respondenterna skulle gärna påskynda energiomställningen genom att skaffa en egen solenergianläggning.

Majoriteten tycker inte att coronapandemin minskat deras intresse av att investera i en anläggning.

– Det är ett glädjande resultat som bekräftar det intrycket jag själv har av solenergibranschen. Att det finns en oerhört stor potential och att intresset långsiktigt fortsätter att växa, säger Anna Werner, vd för Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

Det finns dock faktorer som fortfarande bromsar den positiva utvecklingen, enligt resultatet.

Exempelvis tror 53 procent att det svenska vädret gör solenergi ekonomiskt ointressant och 18 procent kan inte svara på frågan. Dessutom anser 46 procent sig inte tillräckligt tekniskt kunniga för att äga en egen anläggning.

– De siffrorna pekar tyvärr på att det råder ett generellt kunskapsglapp om solenergis möjligheter här uppe i Norden. Sanningen är ju att det finns mycket goda möjligheter för solenergi i vårt land, oavsett om du bor i den nordligaste delen av landet eller i den södra, säger Anna Werner.

63 % vill se högre ROT-avdrag för solceller

Den egna plånboken är också en möjlig anledning till att vissa väljer bort en solenergianläggning.

Exempelvis anger 58 procent att det är för dyrt att installera hemma och 63 procent vill ha ett högre rotavdrag för installationer av anläggningar.

– Det visar att regeringen är på rätt spår gällande det nya gröna avdraget, som de deklarerat att de vill införa, konstaterar Anna Werner.

Undersökningen är utförd av Kantar Sifo på uppdrag av branschföreningen Svensk Solenergi och är besvarad av 1000 svenskar.

Solcellen märker av det ökade intresset

Vi på Solcellen är självklart medlemmar i Svensk Solenergi och installerar regelbundet solcellsanläggningar på uppdrag av villaägare, företag och lantbrukare.

På senare tid har det även blivit populärt med bostadsrättsföreningar – dels för att sätta solceller på taket, men även för att installera laddbox för elbilar i föreningens garage.

Vår idé är att vi alltid ska vara billigare än konkurrenterna – utan att tumma på kvalitén.

Kontakta oss för ett kostnadsfritt prisförslag redan idag!

DU KANSKE OCKSÅ GILLAR